afrontar examen 05 Oct 2019

BY: Noemí Fortón

Infància i adolescència

Comments: No hi ha comentaris

Com afrontar els exàmens?

Juny és un mes per tenir en compte pel que fa emocions. D’una banda, s’apropa l’estiu i les vacances, tot i que d’altra banda, abans d’arribar a aquest període, s’han de passar els exàmens finals. Malgrat que cada persona pot respondre d’una manera diferent davant els exàmens, és cert que la gran majoria d’estudiants afronten els exàmens amb cert grau d’estrès i ansietat. És per això que es fa necessari clarificar aquelles pràctiques que són beneficioses o contraproduents quan ens enfrontem als exàmens.

Tot sabem que l’ideal és preparar-se per un examen és estudiar amb antelació i a poc a poc. Així ens serà més fàcil aprendre la matèria d’estudi i serà un aprenentatge més durader. A més, haver tingut temps d’aprendre gran part del que sortirà a l’examen també dona seguretat a l’hora de realitzar-lo. Per aquest motiu, potser tindràs més confiança i podràs anar-hi més tranquil·lament. Així mateix, serà positiu que tinguis una tècnica d’estudi apropiada, que et faciliti la tasca d’aprendre el màxim contingut possible.

Tanmateix, per molts motius pot ser que no hagis tingut temps suficient per estudiar-ho tot amb antelació. En aquest cas, alguns estudiants decideixen quedar-se a estudiar durant la nit abans de l’examen. Fins i tot algunes nits abans, motiu pel qual el descans no és l’adequat i pot arribar a crear cert bloqueig mental. Això no permet que assimilem el que estudiem i no obtenim el resultat desitjat. També pot ser que prenguem begudes que ens estimulin per estar desperts, cosa que a la llarga tampoc afavoreix l’estudi. És més productiu descansar bé les nits abans d’un examen i alimentar-se correctament. Uns hàbits de vida saludables beneficien el nostre cos i ment i fan que estiguin llestos per ser utilitzats en el seu màxim potencial.

Com sentir-me més relaxat per un examen?

De la mateixa manera, dues activitats que pots realitzar per sentir-te més relaxat i predisposat a fer un bon examen. Trobem, d’una banda, les tècniques de relaxació i, d’altra banda, exercici. Ambdues activitats promouen que el nostre cos alliberi tensions i permet que ens centrem en allò que és important, en aquest cas, fer un bon examen.

Per últim, encara que pugui semblar que no aprovar un examen és una catàstrofe, tampoc hem d’oblidar que allò que és important a la llarga és el procés d’aprenentatge i que, probablement, tindrem altres oportunitats per demostrar el que aprenem.

assertivitat 05 Oct 2019

BY: Noemí Fortón

Altres

Comments: No hi ha comentaris

Assertivitat: què és i petites pautes per millorar-la

T’has preguntat mai què és l’assertivitat? La forma com ens comuniquem amb nosaltres mateixos i amb la gent del nostre voltant influencia les nostres interaccions amb els altres. Pot semblar que és senzill donar la nostra pròpia opinió, però en moltes ocasions acabem dient “sí” tot i que en realitat el que volíem dir és “no”. Per això, és interessant saber quins estils de comunicació existeixen i quin es considera el més correcte per facilitar que ens puguem fer entendre d’una forma adequada.

Existeixen tres estils de comunicació bàsics: l’estil agressiu, l’estil passiu i l’estil assertiu.

L’estil agressiu són persones que només es preocupen per aconseguir els seus objectius, es barallen, acusen, interrompen, amenacen, agredeixen els altres, busquen satisfer els interessos propis i no tenen en compte els sentiments, idees, emocions i pensaments dels altres. Generen intervencions que s’orienten cap a comportaments de tipus egocèntric i, per tant, són possibles generadors de reaccions conflictives amb els altres. Aquestes persones produeixen rebuig.

L’estiu passiu són persones que no defensen els seus interessos, no expressen les seves pròpies opinions. Es caracteritzen per una absència d’iniciativa amb relació a com afronten situacions, sensació constant de ser incomprès, manipulat i aparença d’inseguretat.

L’estil assertiu són persones que expressen el que volen i desitgen de forma amable, franca, oberta, directa, honesta i adequada. Mostren respecte cap als altres, mantenint una bona relació amb les persones implicades. Defensen els seus propis interessos, desitjos i necessitats. Tot i respectar els altres, no permeten que se n’aprofitin, són capaços d’elogiar la resta i saben demanar favors i fer peticions.

Com millorar l’assertivitat?

Després d’exposar els tres estils, queda patent que l’assertivitat és millor opció per comunicar-nos d’una manera correcta, aconseguint dir el que volem sense atemptar contra els altres, negociant el que desitgem.

A continuació, exposarem uns breus consells per aconseguir comunicar-nos d’una manera més assertiva. S’ha de dir que s’ha d’estar disposat a negociar, fet que suposarà aconseguir tant un benefici propi com per la persona amb la qual ens estem comunicant.

En un primer moment, pots exposar els fets descrivint la conducta de l’altra persona, que pot ser positiva o negativa. Has de parlar de fets i no de judicis de valor, sent el més específic possible. Després pots explicar com aquesta conducta et fa sentir, explicant-ho d’una forma calmada.

El pròxim pas és descriure les conseqüències que et provoca que l’altra persona dugui a terme aquesta conducta, i pots descriure com preveus que et sentiràs o com afectarà altres persones. Finalment pots proposar els canvis que vols que es produeixin en el comportament de l’altra persona.

Com qualsevol habilitat, l’assertivitat pot practicar-se i millorar-se. Et convido a intentar-ho i observar quins canvis es produeixen.

Construir autoestima 30 Set 2019

BY: Arantxa Fortón

Estats d'ànim

Comments: No hi ha comentaris

Com construir una bona autoestima

Tots hem parlat algun cop d’autoestima, però sabem exactament a què ens referim i com millorar-la? Si realitzem una cerca ràpida per la web, trobem que el portal web Viquipèdia la defineix com un conjunt de percepcions, pensaments, avaluacions, sentiments i tendències de comportament dirigides cap a nosaltres mateixos, cap a la nostra forma de ser i de comportar-nos, i cap als trets dels nostre cos i del nostre caràcter. En resum, es la percepció avaluativa de nosaltres mateixos.

Una autoestima positiva o negativa ens influencia en el nostre dia a dia, generant-nos benestar o malestar, pel que és important poder arribar a tenir una bona autoestima.

Per començar, és útil diferenciar entre el procés intern i l’extern de la construcció de l’autoestima. Les persones realitzem una construcció interna positiva o negativa segons les nostres pròpies experiències i l’avaluació que fem d’elles.

Si ens fixem en les nostres característiques bones, això retroalimenta la nostra autoestima i a la vegada la millora, augmentat el seu potencial positiu. En aquest punt és important l’acceptació d’un mateix, amb aquelles coses que ens agraden i les que potser ens agradaria millorar.

D’altra banda també ens influencien els altres en el nostre estat d’ànim. Altres persones poden ajudar-nos o no a tenir una bona autoestima, pel que és positiu envoltar-se de persones que ens valorin i destaquin les nostres característiques positives enlloc de retreure les negatives.

Amb una autoestima adequada (ni massa alta ni massa baixa):

  • La vida et resultarà més senzilla.
  • Tindràs més estabilitat emocional.
  • Tindràs millors relacions personals.
  • Podràs aconseguir els teus objectius.
  • Seràs feliç.

A continuació, podem veure un curt de Pixar, on amb un toc d’humor s’entenen els efectes de tenir una bona o mala autoestima, així com la importància de l’autoimatge en l’autoestima i el perill de deixar la nostra autoestima en mans de la opinió dels altres. Ideal per a veure amb família i tractar aquest tema amb els més petits!