covid_19_infants 31 març 2020

BY: Arantxa Fortón

Infància i adolescència

Comments: No hi ha comentaris

En el context d’emergència sanitària actual degut al nou coronavirus (Covid-19), ens hem vist empesos com a societat a canviar temporalment la forma que tenim de viure i relacionar-nos.

Això ens afecta a tots, però no ens afecta a tots igual. És comú que en una situació com aquesta es puguin produir sensacions que van des de la soledat a la incertesa, passant per la ira, la tristor, l’avorriment, l’angoixa o l’estrès, entre d’altres. No obstant, no tothom expressem aquestes emocions de la mateixa forma.

En una situació tant difícil com aquesta, cada persona afronta la situació de la manera que considera més adequada o simplement com pot. A més, hi ha col·lectius com per exemple la infància, amb els quals hem de tenir especial cura en situacions com l’actual.

M’agradaria centrar-me en aquest col·lectiu, ja que són moltes les famílies que mostren preocupació perquè la situació de confinament pugui tenir un impacte a nivell psicològic en els fills i filles. Si bé és cert que habitualment els nens i nenes tenen la necessitat de fer coses a l’aire lliure, també ho és que tenen molta capacitat d’adaptació i sovint mostren més resiliència que molts adults.

Tenint en compte això, la recomanació més important és que com a adults ens toca ser conscients que la forma com expressem les nostres preocupacions vers la situació actual afecta als nostres petits. Per tant, i en la mesura del possible, hauríem d’intentar no traspassar més por i incertesa als més petits, ja que els adults som les seves figures de referència. Veure que les persones referents poden mantenir certa calma i explicar bé la situació, pot marcar la diferència en com els nostres nens i nenes elaboren a nivell psicològic la situació de confinament actual.

Però quina és la millor manera d’explicar unes circumstàncies tant extraordinàries com les actuals als més menuts de casa?

Com en qualsevol altra situació, no es pot deixar al marge de la realitat als nens i nenes, motiu pel qual als adults ens tocarà adaptar al moment evolutiu de l’infant una explicació que pugui comprendre i processar. A més, és de vital importància no treure rellevància a les seves pors i ser sincers en les explicacions i les respostes que els oferim.

Des de l’editorial Sentir, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i de Madrid, ens ho volen posar una mica més fàcil i han elaborat el conte digital Rosa contra el virus. Conte per explicar el Coronavirus i altres virus possibles. Aquest conte va dirigit a nens i nenes entre 4 i 10 anys i té com a objectiu explicar als més petits, acompanyats dels seus pares, què és un virus i ajudar a gestionar les seves emocions amb propostes d’activitats senzilles.

Al final del conte hi ha un apartat de recomanacions per als adults, adaptades als nens i nenes, que poden ser d’ajuda per a que les famílies puguin tractar aquesta temàtica amb els infants.

Trobareu al final d’aquest post els llibres que es poden consultar i descarregar de forma gratuïta online en versió en català i en castellà. A més, m’agradaria que compartiu als comentaris les vostres experiències. Us ha resultat útil aquesta eina? Ho heu pogut explicar d’alguna altra forma? Entre tots/es en podem trobar varies per a fer xarxa i ajudar-nos en aquests moments!

Pots descarregar-te els contes a continuació:

La Rosa contra el virus – Català

Rosa contra el virus – Castellà

Deixa un comentari